FAQ

Ik zoek iets, maar kan het niet vinden

Wij zijn dagelijks bezig om de webshop aan te vullen met nieuwe artikelen.Als u niet kunt vinden wat u zoekt, neem dan contact met ons op. Het snelst gaat dit als u even een mailtje stuurt naar onze verkoopafdeling info@mammuth.nl  wellicht kunnen wij u toch helpen! U kunt ons een mail sturen, of ons gewoon even bellen! Wij zullen ons uiterste best doen om u te helpen te vinden wat u zoekt.

Is een michtachterlicht verplicht?

Vanaf 1 juli 2006 moeten aanhangwagens tot 750 kg verplicht voorzien zijn van een of meer mistachterlichten. Deze verplichting geldt ongeacht het bouwjaar van de aanhanger. Wel geldt er een uitzondering: indien het trekkend voertuig geen mistachterlicht heeft, dan hoeft de aanhangwagen die ook niet te hebben.
Voor aanhangwagens die zwaarder zijn dan 750 kg (dus voorzien van een eigen kenteken) geldt dat zij één of twee mistachterlichten moeten hebben, als ze zijn gebouwd na 31 december 1997. Als de aanhangwagen eerder is toegelaten, is een mistachterlicht niet verplicht.

Moet ik een achteruitrijlamp hebben?

Achteruitrijlichten zijn verplicht als de aanhangwagen is gebouwd na 10 Juli 2011. Aanhangwagens korter als 6 meter voldoen met een lamp, aanhangwagens die langer zijn, moeten er minimaal 2 hebben.

Hoe sluit ik een stekker aan?

Het aansluiten van de verlichting van uw aanhangwagen of boottrailer kan soms lastig zijn. Middels onderstaande aansluitschema`s hopen we u een eindje op weg te helpen. De schema`s tonen een aansluitschema 7-polig en 13-polig. Bij het 13-polige aansluitschema kan men ervan uit gaan dat de eerste 7 kleuren en code`s hetzelfde zijn als een 7 polige aansluiting. Men kan de aansluitschema`s gebruiken bij zowel een 7 polige stekker of stekkerdoos, maar ook bij een 13 polige stekker of stekkerdoos (Jaeger of MulticonWeSt)

Mijn mistlamp blijft constant branden?

De stekkerdoos is waarschijnlijk aangesloten voor gebruik met een caravan. Dat wil zeggen dat men op de pool waar normaliter het mistlicht op wordt aangesloten heeft gebruikt voor continu stroom. Continu stroom wordt bijvoorbeeld gebruikt in caravans voor zaken als een koelkast en verlichting. Een oplossing is om de stekkerdoos op de auto zo aan te sluiten dat op pool nummer 2 niet langer continustroom staat, maar de mistlamp.

Wanneer heb ik een aanhangwagen rijbewijs nodig?

Dit is afhankelijk van verschillende zaken. Beantwoord de onderstaande vragen en u weet het antwoord!
Vraag 1: Is de toegestane maximum massa van de aanhangwagen meer dan 750kg?
Nee: u mag deze combinatie besturen met een rijbewijs B.
Ja: Ga naar vraag 2.

Vraag 2: Is de toegestane maximum massa van de aanhangwagen meer dan de ledige massa van het trekkende voertuig?
Nee: Ga naar vraag 3.
Ja: u hebt een rijbewijs BE nodig om deze combinatie te besturen.

Vraag 3: Is de toegestane maximum massa van het trekkend voertuig plus de aanhangwagen meer dan 3500kg?
Nee: u mag deze combinatie besturen met een rijbewijs B.
Ja: u hebt een rijbeijws BE nodig om deze combinatie te besturen.

Hoeveel mag ik op mijn aanhangwagen laden?

Indien het een aanhangwagen betreft zonder kenteken, en dus een draagvermogen van 750kg mag u 750kg minus het eigengewicht van de aanhangwagen laden.
Betreft het een aanhangwagen met een eigen kenteken, dan staat zowel het draagvermogen als het laadvermogen op het kentekenbewijs vermeldt. Het laadvermogen is het draagvermogen minus het eigengewicht.

Hoever mag een lading uitsteken?

De lading mag nooit aan de voorzijde van de aanhangwagen uitsteken.
De lading mag niet meer dan 1,00m achter het voertuig uitsteken en de lading mag niet meer dan 5,00m achter de achterste as van het voertuig uitsteken. Voor ondeelbare lading is de uitzondering dat deze totaal 3 meter breed mag zijn. Normaliter mag de lading niet breder als 2,55m zijn.

Wanneer heb ik een ladingnet nodig?

U moet de lading van uw aanhangwagen zodanig vastzetten, zekeren of afdekken dat de lading of delen daarvan tijdens het rijden niet van het voertuig kunnen vallen. Hierbij moet u ook rekening houde met noodstops, plotselinge uitwijkmanoeuvres of een slecht wegdek.
 

Moet ik een hulpkoppeling/losbreekinrichting hebben?

Aanhangwagens met een draagvermogen kleiner dan 750kg moesten voorheen een hulpkoppeling hebben. Nu is dit niet langer verplicht, zit deze wel op de aanhangwagen, dan is men ook verplicht hem te gebruiken.
Aanhangwagens met een draagvermogen groter dan 750kg moeten een losbreekinrichting hebben, welke met een vast deel van de auto verbonden moet zijn. Meestal is er een vaste voorziening aan de trekhaak zelf. Deze mag nooit los over de kogel gehangen worden.

Aan welke eisen moet mijn verlichting voldoen?

Voor aanhangwagens met een toegestane maximum massa van minder dan 750kg:
- Twee stadslichten indien het voertuig breder is dan 160cm.
- Twee richtingaanwijzers aan de achterzijde van het voertuig.
- Twee achterlichten.
- Twee remlichten.
- Kentekenverlichting.
- Twee driehoekige rode retroreflectoren aan de achterzijde van het voertuig.
- één of twee mistlichten aan de achterzijde van het voertuig. (in het geval van één mistlicht moet dit zich aan de linkerzijde bevinden.)
- Twee witte retroreflectoren aan de voorzijde van het voertuig.
- Niet-driehoekige ambergele retroreflectoren aan elke zijkant van het voertuig.
- Twee markeringslichten aan de voorzijde en achterzijde van het voertuig, indien het breder is dan 210cm.
- Zijmarkeringslichten indien het voertuig langer is dan 600cm.

Voor aanhangwagens met een een toegestane maximum massa van meer dan 750kg:
- Twee stadslichten indien het voertuig breder is dan 160cm en na 30 juni 1967 in gebruik is genomen.
- Twee richtingaanwijzers aan de achterzijde van het voertuig.
- Twee achterlichten.
- Twee remlichten.
- Kentekenverlichting.
- Twee driehoekige rode retroreflectoren aan de achterzijde van het voertuig.
- één of twee mistlichten aan de achterzijde van het voertuig. (in het geval van één mistlicht moet dit zich aan de linkerzijde bevinden.) Tenzij de aanhangwagen voor 31 December 1997 in gebruik is genomen.
- Twee witte retroreflectoren aan de voorzijde van het voertuig indien het voertuig na 31 December 1997 in gebruik is genomen.
- Niet-driehoekige ambergele retroreflectoren aan elke zijkant van het voertuig.
- Twee markeringslichten aan de voorzijde en achterzijde van het voertuig indien het voertuig na 31 December 1997 in gebruik is genomen en breder is dan 210cm, dan wel voor 1 Januari 1998 in gebruik genomen en breder is dan 260cm.
- Zijmarkeringslichten indien het voertuig na 31 December 1997 in gebruik is genomen en langer is dan 600cm.

Mijn koppeling is kapot/versleten, welke zaken zijn belangrijk bij het uitzoeken van een nieuwe?

Bij het uitzoeken van een nieuwe koppeling zijn een aantal zaken belangrijk. Zo zijn er grofweg 2 types koppelingen te onderscheiden, namelijk met 2 verticale bouten, en met 1 verticale en 1 horizontale bout, dit noemt men ook wel de kruisbevestiging. Daarnaast moet men kijken naar de afmeting van de buis of koker waar de koppeling op gemonteerd is. Een voorbeeld hier van zou zijn rond 60, of vierkant 70. Daarnaast heeft het de voorkeur om de koppeling te vervangen met een koppeling van het zelfde merk.